top of page
Zoeken

Hoe Nike de wereld veroverde


Nadat Nike als winnaar uit de bus is gekomen in onze eerste officiële “Wildebras Raffle’’ leek het ons een leuk idee om iedereen een beetje extra informatie te geven over waar ze nu eigenlijk op gestemd hebben. Want zeg nou eerlijk wie van jullie kan vertellen wie de bedenker van Polo by Ralph Lauren is ;).


In het jaar 1962 studeerde Phil Knight af aan de universiteit van Stanford in Amerika. Om meteen na het afstuderen een eigen bedrijf op te starten klinkt ingewikkeld, Helemaal als je geen goed idee hebt. Maar dit bleef bij Phil niet uit. Naast dat hij net was afgestudeerd was hij ook fanatiek atleet en hier had hij dan ook bepaalde ideeën over. In de jaren 60 was er een grote beweging van Japanse bedrijven Amerika binnengekomen die het de gevestigde namen op dat moment lastig maakte. Phil bedacht zich dat dit met hardloopschoenen eigenlijk ook makkelijk zou kunnen, en zo geschiedde. Phil kocht het eerste ticket naar Japan wat hij kon krijgen en begon de schoenencultuur van Japan te bewonderen.


Al snel kwam hij bij een winkel in de stad Kobe, genaamd Onitsuka Tiger (veel van jullie zullen dit merk nu kennen als Asics). Zonder dat Phil iets van ervaring had stormde hij de winkel binnen en zij dat zijn bedrijf “Blue Ribbon Sport’’ (wat bij binnenkomst in de winkel nog niet bestond) de exclusieve distribiteur van de Tiger schoenen in Amerika wilde worden.


Onitsuka Tiger. (2020). [Foto]. Geraadpleegd van https://www.onitsukatiger.com/gb/en-gb/onitsukatiger-inspiration/onitsukatiger-fashion-sports-timeline/

Deze deal kwam rond en Phil kocht meteen zijn eerste twaalf paar. Eenmaal thuis aangekomen begon Phil de schoenen vanuit zijn auto te verkopen bij hardloopwedstrijden, maar dit liep niet helemaal gesmeerd. Daarom vroeg hij zijn hardloop coach ‘’Bill Bowerman’’ om hulp. Hij had veel meer connecties binnen deze wereld en het zou daarom veel beter gaan lopen. Bill was meteen helemaal overdonderd door het idee en samen met Phil investeerde hij ieder 500 euro in een eerste oplage. Binnen de eerste 3 maanden was de gehele ingekochte voorraad verkocht (mede door de connecties van Bill). Dit leidde in 1965 tot de eerste “Blue Ribbon sport’’ winkel. Terwijl de verkopen op bleven lopen werd het leveren van nieuwe schoenen steeds lastiger, de ingekochte voorraad was al verkocht voor dat hij het land had bereikt. Dit kwam doordat de CEO van Onitsuka Tiger zijn schoenen eerst aan het Japanse volk verkocht en alles wat over was naar Amerika stuurde. Phil en Bill waren het hier niet mee eens en begonnen stiekem met het ontwikkelen van hun eigen schoen, eigen naam, en eigen merk identiteit. Voor een bedrag van 35 Dollar lieten ze de eerste de beste grafisch designer een logo maken en deze kwam al snel bij de welbekende ‘’swoosh’’. Ook kwam een van zijn eerste werknemers kwam daarbij met de naam ‘’NIKE’’ vernoemd naar de Griekse godin van de overwinning.


Hierna schoot de verkoop van Nike door het dak met hun eerste echte eigen schoen (De Nike Cortez) domineerde ze confectie schoenen markt na hun aanwezigheid op de olympische spelen van München in 1972.


N. (2015). Nike’s first real track shoe is being reused with massive ammounts of vintage style [Foto]. Geraadpleegd van http://airows.com/style/nikes-first-real-track-shoe-is-being-reissued-with-massive-amounts-of-vintage-style

Wat grappig is om te zien is dat de schoenen waarmee het in die tijd allemaal begonnen is nog steeds verkocht worden en de basis zijn voor heel veel vintage outfits. De schoenen zijn echt tijdloos net als veel van de andere items in onze shop, dit is wat tweedehands kleding zo mooi maakt!

Kind regards,

Het Wildebras team57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page