top of page
Zoeken

Waarom we niet alleen heel leuk zijn

Bijgewerkt op: 21 nov. 2020Naast dat we er met wildebras voor willen zorgen dat iedereen er helemaal tiptop bij loopt in de mooiste tweedehands items is een groot deel van ons bedrijf ook op duurzaamheid gebaseerd. We hebben dus niet alleen een commerciële maar ook een maatschappelijke rol. Het dragen van vintage kleding en het populair zijn ervan onder jongeren is een duurzame trend die we met de groei en invloed van Wildebras clothing tot een ontwikkeling willen doortrekken. Trends komen en gaan waar ontwikkelingen ons verder brengen. We hopen ooit zoveel invloed te hebben op de Nederlandse en Belgische kledingmarkt dat we met trots kunnen zeggen bijgedragen te hebben aan een schonere en groenere samenleving. Om aan te tonen wat er nu precies duurzamer is aan vintage kleding heeft onze “wildeblog’’ afdeling de volgende feiten voor je op een rijtje gezet!


Duurzaamheid

Op het moment dat je een tweedehands kledingstuk verkiest boven een nieuw kledingstuk geef je een item wat al bestond een ‘’tweede leven’’, zoals dat zo mooi heet. Het item is al een keer geproduceerd en er hoeven dus geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden. Zo bespaar je bijvoorbeeld 2700 liter water door het niet nieuw te kopen van een simpel T-shirt (Vara, 2015). Je maakt gebruik van iets wat er al is, dit is het stukje duurzaamheid in tweedehands kopen.


Verspilling

Nederlanders dragen een kledingstuk gemiddeld maar zeven keer. Er worden jaarlijks miljarden kledingstukken gekocht en hiervan belandt het over grote deel op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. Dit komt mede door de productie van zogenaamde ‘’Fast fashion’’ deze is in de afgelopen jaren zo goedkoop geworden dat we kleding meer als een wegwerpvoorwerp zijn gaan zien dan ooit. Vergelijk dit met 15 jaar geleden, er werd toen door de gehele Nederlandse bevolking 60% minder kleding gekocht dan vandaag de dag (Joop, 2018).

Door het kopen van tweedehands kleding geef je een item wat anders verbrand of gedumpt zou worden een nieuw leven, en zo zorg je voor minder verspilling.


Daling vraag in mode-industrie

Op het moment dat je geld uitgeeft bij een van de mode giganten toon je aan dat er vraag is naar de producten die zij verkopen. Door dit niet te doen zal de vraag naar goedkope kleding afnemen en zal er na verloop van tijd ook minder geproduceerd worden. Dat je hier niet in je eentje voor kan zorgen is voor ons ook duidelijk maar alle beetjes blijven helpen.


Tot slot kleven er natuurlijk aan alles nadelen. Ook vintage kleding is hierin niet perfect. Om geen vertekend beeld van de werkelijkheid te geven zal er deze week nog een artikel verschijnen op het wildeblog, waarin we de negatieve kant van vintage kleding bellichten. We zullen daar ook uitleggen hoe wij deze negatieve aspecten verhelpen om ervoor te zorgen dat vintage kleding altijd de duurzamere optie blijft!


Kind regards,

Het Wildebras team

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page