In het vorige artikel op het “Wildeblog” hebben we jullie alles verteld over de positieve aspecten aan het kopen van tweedehands kleding. Dit hebben we gedaan met een goede reden. Wij geloven dat dit de toekomst is en het duurzaamste alternatief op dit moment, als het om kleding kopen gaat. Jammer genoeg zit er ook aan het kopen van tweedehands kleding een keerzijde, Om alle kanten van het verhaal vintage kleding te bellichten hebben we in dit stuk beschreven waar deze nadelen liggen en wat wij eraan doen deze te verhelpen.
De kledingcontainer
De vintage items bij ons in de webshop halen wij (jammer genoeg) niet achter in onze tuin uit de vintageboom, nee. Deze zijn ooit door iemand afgedankt en in een inzamelingscontainer gedaan. Je weet wel van die grote stalen containers van het leger des heils etc. Met het idee om ‘de mensen in Afrika blij te maken’ worden deze in de container gegooid en vervolgens opgehaald om naar het buitenland geëxporteerd te worden. Voornamelijk naar gebieden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Voordat de kleding naar de hiervoor genoemde landen vertrekt wordt het in Nederland eerst gesorteerd in verschillende sorteercentra. Deze centra verdelen alle verschillende soorten kleding in categorieën en deze worden dan naar andere groothandels in ontwikkelingslanden of gewoon bedrijven die behoefte hebben aan tweedehands kleding verscheept. Om de kleding op deze verschillende plekken te krijgen is er natuurlijk heel veel logistiek geweld nodig. Met bootladingen vertrekt het naar andere landen. Doordat er zo veel extra transport bij komt kijken word je ecologische voetafdruk na het kopen bij de meeste tweedehands groothandels nog steeds kleiner maar niet heel veel.
Het tegengaan
Wat hierboven vermeldt staat is natuurlijk niet niks en we nemen dit daarom erg serieus. Daarom proberen we (wanneer dat kan) voorraad te bestellen bij een Nederlands sorteercentrum om zo de uitgestoten co2 tot een minimum te beperken. Mocht het om wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn om vanuit Nederland te bestellen beperken we ons tot centra binnen Europa. Ook compenseren we de uitgestoten co2 daarnaast met het planten van bomen. Dit doen we momenteel via www.onetreeplanted.org, Het nadeel hiervan alleen is dat we hier niet heel veel van terugzien (buiten de bedank mailtjes). Er is een plan om in de toekomst via NatureOffice of Eden Reforestationeen een heel ‘’Wildebras bos’’ te laten planten, dit zal gedaan worden wanneer we over deze financiële middelen beschikken.
Het verschil
Met dit artikel willen we niet te veel spreekwoordelijke veren in onze eigen bips steken maar we vinden het wel belangrijk om nog extra te vermelden wat we binnen wildebras aan maatregelen nemen met betrekking tot het klimaat en duurzaamheid. Het gaat hier niet alleen om onze morele punten maar ook om het inspireren van anderen en samen op nieuwe ideeën komen!
Naast het planten van bomen doen we namelijk ook aan upcycling. Op het moment dat er een item binnen komt dat onherstelbaar kapot is wordt hier bijvoorbeeld een tasje of toadbag van gemaakt. Ook worden sommigen items gekropt als deze op een gunstige manier kapot zijn geleverd. Dit is wel iets waar we de afgelopen weken mee zijn begonnen dus het zal nog eventjes duren voor dit zijn eigen kopje op de website krijgt.
Ook worden alle bestellingen bij ons verstuurd in gerecyclede of tweedehands dozen. Op het moment dat het tweedehands is wordt er natuurlijk wel even gekeken of deze doos niet kapot is of besmeurt met allerlei viezigheden.
Tot slot willen we nog even vermelden dat wat wij doen natuurlijk ook niet perfect is. Momenteel is dit de manier die voor ons het beste werkt en ons een goed gevoel geeft bij iedere bestelling. We zijn niet perfect maar alle beetjes helpen en voor ons gevoel dragen wij een groot beetje bij!
Kind regards,
Het Wildebras team
Comments